RevisionDelete

Z Gamepedia Help Wiki
Skocz do: nawigacja, szukaj

Ukrywanie informacji o zmianach jest możliwe dzięki narzędziu RevisionDelete będącym integralną częścią MediaWiki (i.e., od wersji Mediawiki 1.16) od 2009 roku. Funkcjonalność jest dostępna dla wszystkich użytkowników, którzy są częścią grupy uprawnień zawierającą uprawnienie deleterevision. Narzędzie to pozwala na upublicznianie/ukrywanie zawartości zmian, nazwy użytkownika, który dokonał zmiany oraz opisu zmian lub jakiejkolwiek kombinacji tych trzech. Ukryte zmiany/logi nadal będą widoczne we wielu miejscach, lecz ukryte szczegóły dotyczące zmiany nie będą widoczne publicznie.

Zasady używania[edytuj | edytuj kod]

Narzędzie RevisionDelete jest dostępne dla użytkowników w grupie biurokratów.

RevisionDelete powinno być używane tylko w ekstremalnych przypadkach, gdy zawartość musi być koniecznie ukryta. Ta opcja nie powinna być używana do ukrywania spamu, niechcianych linków czy innych drobnostek gdzie wystarczy wycofać edycję. Jest jedynie parę przypadków gdy użycie tego narzędzia jest uzasadnione i dozwolone.

Przypadki gdy RevisionDelete może zostać użyty:[edytuj | edytuj kod]

Wyjątkowe akty wandalizmu[edytuj | edytuj kod]

  • Wandalizm ohydny do tego stopnia że on cały musi zostać wymazany z wiki dla normalnych użytkowników oraz administratorów
  • Wikipedia opisuje go jako "WYJĄTKOWO wulgarny albo mogący obrażać lub upokarzać instytucję, osobę lub grupę ludzi"

Prywatne informacje (PI)[edytuj | edytuj kod]

  • Przykładowo: prywatna informacja dotycząca osoby prywatnej została opublikowana i osoba życzy sobie jej usunięcia lub jest to oczywiste że informacja powinna zostać usunięta (tzw. doxxing)
    • Do takich informacji należą: nazwisko, adres zamieszkania, numer telefonu, adres e-mail, statyczny adres IP (może prowadzić do innych PI)

Złamanie TOS[edytuj | edytuj kod]

  • Zawartość łamiąca TOS gry. Przykładowo instrukcje dotyczące oszukiwania w grze, łamania kodu gry itd.

W przypadku otrzymania informacji o złamaniu praw autorskich/polecenia usunięcia informacji użytkownik wystosowujący żądanie powinien wysłać je zgodnie z zasadami z tej strony: https://www.twitch.tv/p/legal/dmca-guidelines/

Gdy narzędzie ukrywania zmian jest użyte ze względu na publikację prywatnych informacji wymagane jest poinformowanie Gamepedii przez wysłanie e-maila do ba adres e-mail community@gamepedia.com.

E-mail powinien zawierać następujące informacje:

  1. Użytkownik proszący o usunięcie informacji (jeżeli dotyczy)
  2. Twój adres e-mail (ten sam jaki użyty przy rejestracji konta)
  3. Link do zmiany wymagający uwagi
  4. Dlaczego narzędzie zostało użyte (dodaj link do dyskusji, zrzutu ekranu Discord, Slack itp. jeżeli żądanie zostało wystosowane w ten sposób)

Prywatne informacje mogą stanowić problem natury prawnej. Wielokrotne niedopilnowanie tego obowiązku będzie skutkowało utratą uprawnień biurokraty.

Używanie RevisionDelete[edytuj | edytuj kod]

Zmienianie widoczności podczas porównywania zmian

Ukrywanie edycji[edytuj | edytuj kod]

Aby pokazać/ukryć zmianę należy użyć przycisku (zmień widoczność) przy odpowiednich edycjach. Aby zmienić widoczność większej liczby edycji, zaznacz pola dla wybranych edycji w historii zmian strony oraz użyj przycisku „Zmień widoczność wybranych wersji”. Zależnie od Twoich uprawnień, może istnieć od 3 do 4 różnych opcji do wybrania:

  • Tekst wersji
  • Opis zmian
  • Nazwa użytkownika/adres IP
  • Ukryj informacje również z widoku administratorów (opcja dostępna jedynie dla użytkowników z uprawnieniem suppressrevision)

Zaznacz odpowiednie pola zależnie od tego jakie informacje chcesz ukryć oraz podaj wyczerpujący powód ukrycia informacji w odpowiednim polu. Gdy to zrobisz, użyj przycisku „Zaakceptuj dla wybranej wersji” aby zatwierdzić. Gdy to się powiedzie zostanie pokazany odpowiedni komunikat.

Upublicznianie ukrytych edycji[edytuj | edytuj kod]

Aby odtworzyć edycję wystarczy użyć przycisku (zmień widoczność) przy odpowiedniej edycji oraz odznaczyć wszystkie pola, dodać odpowiedni opis zmian i zatwierdzić je.

Zmiana ustawień widoczności[edytuj | edytuj kod]

Jest to bardzo podobny proces do dwóch wyżej opisanych; wystarczy użyć przycisku (zmień widoczność) oraz zaznaczyć odpowiednie pola.


Zobacz również[edytuj | edytuj kod]