Blokowanie użytkowników

Z Gamepedia Help Wiki
Skocz do: nawigacja, szukaj

Blokowanie użytkowników to czynność, którą opiekuni wiki oraz administratorzy mogą wykonać na użytkownikach lub adresach IP w celu zablokowania im możliwości zmiany wiki.

Blokowanie[edytuj | edytuj kod]

Blokowanie użytkownika

Blokowanie użytkowników jest całkiem proste. Wejdź na Specjalna:Block oraz podążaj tymi krokami:

  1. Adres IP lub nazwa użytkownika: Wprowadź nazwę uźytkownika, adres IP, czy zakres IP do zablokowania. Przy blokadzie konta, upewnij się że nie został popełniony błąd w pisowni, gdyż nieistniejące nazwy kont również mogą zostać zablokowane. Dodatkowo, zamiast blokowania manualnie i wpisywania tej informacji, możliwe jest również zablokowanie użytkownika będąc na przestrzeni użytkownika bądź jego dyskusji, wtedy pojawia sie opcja na panelu bocznym zatutułowana "Zablokuj użytkownika". Można to też zrobić na liście ostatnich zmian, na stronie wkładu użytkownika oraz w historii strony. W ten sposób nie trzeba wpisywać tej informacji ręcznie.
  2. Czas trwania: Możliwe jest wybranie czasu, przez który blokada ma być aktywna. Można to zrobić zarówno przez wybranie odpowiedniej opcji z okna dialogowego bądź wpisania wartości manualnie stodnie ze standardem formatu GNU. Domyślne opcje blokad, widoczne w menu dialogowym mogą być zmieniane na stronie MediaWiki:Ipboptions. Adresy IP zazwyczaj nie powinny być blokowane na dłużej niż 2 tygodnie, gdyż są one często dynamicznie przydzielane. Nie należy ich więc blokować na zawsze.
  3. Powód (opcjonalne): Powód blokady wybrany z menu dialogowego może być połączony z dodatkowym/innym powodem wpisanym ręcznie w polu tekstowym. Domyślne opcje z menu dialogowego mogą być zmienione na stronie MediaWiki:Ipbreason-dropdown.
  4. Wybierz dodatkowe opcje blokady (opcjonalne): Zależnie od tego czy blokowany jest zarejestrowany użytkownik czy adres IP różne dodatkowe opcje mogą być pokazywane. Zobacz mw:Manual:Block and unblock#Configuration settings related to blocking jeżeli chcesz wiedzieć więcej jak włączyć/wyłączyć niektóre opcje.
    • tylko niezalogowani: Ta opcja jest dostępna tylko przy blokadzie adresu IP. Gdy zaznaczona, jedynie zarejestrowani użytkownicy edytujący z tego adresu IP będą w stanie dokonywać edycji. Niezarejestrowani użytkownicy zaś, nie będą mogli dokonywać edycji.
    • Zapobiegnij utworzeniu konta: Wybranie tej opcji uniemożliwi podanemu adresowi IP/użytkownikowi utaorzenie innego konta.
    • Zablokuj ostatni adres IP tego użytkownika i automatycznie wszystkie kolejne, z których będzie próbował edytować: Ta opcja jest pokazywana jedynie przu blokowaniu nazwy użytkownika. Gdy zaznaczona, ta opcja będzie blokować każdy kolejny adres IP, z którego osoba z zablokowanym kontem będzie próbowała korzystać (takie automatyczne blokady są widoczne jako numerki typu #17 na liście aktywnych blokad). Na krótki okres czasu, każdy adres IP, z którego użytkownik zaloguje się na automatycznie zablokowane konto z tą opcją zostanie zablokowane.
    • Zablokuj możliwość edytowania przez tego użytkownika własnej strony dyskusji w czasie trwania blokady: Zaznaczenie tej opcji uniemożliwia zablokowanemu użytkownikowi, adresowi IP czy zablokowanemu zakresu IP zmienianie własnej strony użytkownika czy dyskusji.
    • Zablokuj możliwość wysyłania e‐mailów: Gdy ta opcja została wybrana, zablokowany użytkownik nie będzie mógł korzystać z możliwości wysyłania emailów innym użytkownikom (Special:EmailUser). Jeżeli adres IP lub zakres IP został zablokowany a nie została wybrana opcja blokady jedynie anonimowych użytkowników, każdy zalogowany użytkownik korzystający z zablokowanego adresu IP również nie będzie mógł korzystać z opcji wysyłania emaili.
    • Ukryj nazwę użytkownika w edycjach i listach: Gdy ta opcja została zaznaczona zalogowany użytkownik czy adres IP nie będzie widoczny na liście blokad, ani na liście aktywnych blokad, oraz liście użytkowników. Inni użytkownicy z uprawnieniem na oglądanie ukrytych blokad nadal będą w stanie zmienić blokadę lub odblokować zablokowanego użytkownika/adres IP. Ta opcja nie jest domyślnie włączona w normalnej konfiguracji oprogramowania MediaWiki; Osoba nakładająca blokadę z tą opcją musi posiadać uprawnienie hideuser . Zobacz również Manual:User rights.
    • Obserwuj stronę osobistą i stronę dyskusji tego użytkownika: Gdy zaznaczone, dodaje stronę użytkownika oraz jego dyskusję do obserwowanych stron.
  5. Sprawdź ponownie czy wszystko co zostało wprowadzone jest poprawne i naciśnij przycisk Zablokuj użytkownika. Powinna pojawić się informacja czy blokada była pomyślna czy nie.

Odblokowywanie[edytuj | edytuj kod]

Aby odblokować użytkownika lub adres IP, wystarczy wejść na listę aktywnych blokad i zmienić czas blokady na taki, który kończy się po paru minutach używając opcji Czas trwania: Inny okres oraz ręcznego wpisania czasu w kompatybilnym formacie. Ważne: Przycisk "Odblokuj" nie zdejmuje poprawnie blokady!

Efekty blokady[edytuj | edytuj kod]

Zablokowani użytkownicy nie są w stanie edytować stron, przesyłać plików, przenosić stron, czy wykonywać innych czynności, które normalnie może wykonywać użytkownik. Jedyne co może być robione przez takiego użytkownika to czytanie zawartości wiki, nie może on jej zmieniać. Do wersji 1.17 oprogramowania MediaWiki użytkownicy z uprawnieniem administratora oraz inni z dostępem do interfejsu blokowania użytkownika wciąż mogą odblokowywać inne osoby (jak i również siebie jeżeli posiadają uprawnienie unblockself ). Jednakże w wersjach 1.17 i nowszych oprogramowania MediaWiki, zablokowani użytkownicy mający uprawnienie do blokady nie mogą odblokowywać ani blokować innych użytkowników za wyjątkiem siebie.

Zobacz również[edytuj | edytuj kod]